lauantai 21. helmikuuta 2015

Sana on vapaa


Toivon, että blogimme muostuu vapaaksi kentäksi erilaisten sanojen ja ajatusten laiduntaa ihmisten mielissä.  Sanat ovat vain tahroja paperilla tai kirjainyhdistelmiä näytöllä. Erimielisyys ei ole pahasta, vaan lähtökohta keskustelulle, jonka tarkoituksena on luoda uutta todellisuutta, ymmärtää paremmin asioiden monia puolia.

Kirjoittaminen on tapa tuoda julki omia ajatuksia ja näyttää sekä muille että itselleen sen, että meissä on joku ajatteleva olento. Kirjoittaminen ja lukeminen ruokkii tuota ajattelijaa, joka voi kyllä näivettyä käytön puutteesta. (Siksi kannattaa tulla opiston kirjoittamisen ryhmiin tai lukupiiriin.)

Vaikka sanat merkityksineen ovat vaikeasti hallittavissa, niitä voi syytää maailmalle, lausahdella viisaita tai vähemmän viisaita. Joku tarttuu sanoihin ja lähtee tekemään omia tulkintojaan. Edes lausuja itse ei aina tunnista omaa puhettaan tulkittuna jollain hänen pyrkimyksilleen vieraalla tavalla.Sananvapaus ei toteudu itsestään. Meissä kaikissa asuu joko pienempi tai isompi fundamentalisti, jonka mielestä on törkeää, että joku sanoo asiat väärällä tavalla. Sanat vapautuvat vasta kun ymmärrämme sen, että ei ole vääriä eikä oikeita sanoja, joiden puolesta pitäisi taistella. Sanojen merkitykset ovat erilaisia eri ihmisillä vaikka kuinka hokisimme jotain yhteistä mantraa merkitykset karkaavat eri ihmisten mielissä ties minne.

Olkoot siis vapaita!
Eliisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti